maanantai 28. tammikuuta 2013

Runeberginkakku


Teen tätä aina vain kerran vuodessa ja joka kerta olen ihmetellyt miksei lopputulos miellytä silmää, makuhermoja se kuitenkin kutkuttaa.
Nytkin olisin voinut muistaa tasoittaa tuon pinnan, jotta marmeladi ja tomusokerirengas olisivat näyttäneet kauniimmilta... Ehkä muistan ensi vuonna?

Runeberginkakku
(halk.15cm)

1 kananmuna
1,5dl ruokosokeria
1tl leivinjauhetta
2dl vehnäjauhoja
2dl kaurakeksimuruja
0,5dl mantelijauhetta
1dl kermaa
100g sulatettua voita tai juoksevaa margariinia
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä
 
kostutukseen:
1dl vettä
0,5dl sokeria
2 tippaa karvasmanteliöljyä

n.1,5dl vadelmamarmeladia
tomusokeria ja vettä

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, kerma, voi ja lopuksi karvasmanteli. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun rengasvuokaan. Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia. 
Kuumenna vesi ja sulata siihen sokeri. Anna liuoksen jäähtyä ja lisää karvasmantelitipat. Kostuta tällä kakku heti sen uunista tultua ulos. Anna sitten kakun maustua vähintään puolisen tuntia.

Leikkaa kakun pinta kauniin tasaiseksi. Valmista tomusokeri-vesimassa. Massan pitää jäädä melko jämäkäksi, pursotettavaksi muttei valuvaksi. Sivele keskelle kakkua vadelmamarmeladia kunnon kerros ja pursota sen ympärille tomusokerirengas. Kakku on mehevän makea.
Säilytä huoneenlämmössä.

1 kommentti:

  1. Upea kakku! Itse en olekaan tehnyt koskaan kakun mallista, perinteisiä pieniä vain. Yritän pystyttää blogiani uudelleen Vuodatuksen kaatumisen jäljiltä, tervetuloa käymään!

    VastaaPoista