keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Itsetehtyä leipää, pataleipää


En ole aiemmin juuri leipiä taikka sämpylöitä leiponut siitä yksinkertaisesta syystä etten tykkää laittaa käsiäni taikinaan. Kuulostaa kummalliselta, mutta niin se vaan on. Jo kouluaikoina, kun ystäväni kanssa leivottiin, työnjako oli selvä; hän teki taikinajutut ja minä sitten muut.

Viime aikoina kuitenkin on mieleen hiljalleen noussut ruokien hurjat lisäaineet, suolat ym. ja tämä on ajanut ajatukseen tehdasruokien välttämisen. Toki emme pysty tai edes halua kokonaan eineksiä boikotoida, mutta ehkä vähän. 
Siispä ajattelin aloittaa leivistä, leivänleipomisesta. En taaskaan lupaile leipovani kaikkia perheemme leipiä itse, mutta...

Kuulun ruokapiiriin ja sieltä tulikin viimeksi ostettua Mäkelän luomutilan hiivaleipäjauhoja. Niistä sitten tämä pataleipä syntyi. Resepti on todella helppo ja leipä taivaallista! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Pataleipä

4dl vettä
7dl luomu hiivaleipäjauhoja
1tl kuivahiivaa
1-2 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää reilu kädenlämpöinen vesi (n.42astetta). Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Laita kulhon päälle kelmua ja anna seistä noin 12 tuntia (yön yli).
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja pata kansineen sinne uuniin.
Ota taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja pyörittele se kevyesti palloksi. Älä edelleenkään vaivaa! Peitä liinalla ja anna kohota puolisen tuntia/kunnes pata ja uuni ovat lämmenneet.
Ota kuuma pata uunista ja aseta leipätaikina siihen. Ripottele päälle ohuelti jauhoja. Laita kansi päälle ja paista uunissa 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
Kumoa valmis leipä padasta pois ja nauti lämpimänä!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti